Menu

Vakantieprogramma zomer 2017

Thema: Allemaal mensen

wie ben jij

Beste ouders en kinderen,

Dit jaar presenteren we vol trots het overkoepelende thema van de zomervakantie, namelijk: allemaal mensen. Deze zomer gaat het om ieder mens op de buitenschoolse opvang. Ieder week zullen we inzoomen op een specifiek thema.

Wij hechten veel waarde aan (voor)lezen. Vandaar dat aan het eind van iedere dag een rustmoment wordt aangeboden waarbij de kinderen worden voorgelezen, voornamelijk boeken die betrekking hebben op het thema van de week. Ieder kind maakt zijn eigen ‘relax-hoek’ en kan even genieten van de rust en een verhaal.

Week 1: Van jong tot oud

Deze week staat iedereen van jong tot oud centraal. Er vinden verschillende activiteiten plaats deze week, waaronder een activiteit waarbij jong en oud met elkaar in contact komen. Hiernaast zullen we een tijdlijn van onszelf maken: wie waren we vroeger, wie zijn we nu en wie willen we later zijn?

Maandag

Vandaag maken we een eigen persoonlijk tijdlijn (zouden jullie voor deze activiteit foto’s willen meenemen van je geboorte tot nu?). We beginnen bij de geboorte, kijken naar wie we nu zijn en wie/wat we later willen worden. Tijdens de lunch gaan we oma’s pannenkoeken bakken, want niets is zo lekker als de pannenkoeken van oma! Verder gaan we een brief en/of tekening schrijven naar onszelf. Het bijzondere aan deze brief is dat we deze pas weer gaan openen als je twintig bent…wat zou je naar jezelf willen schrijven?

Dinsdag

Vandaag gaan we onze eigen kaart schrijven! Deze kaart sturen we op naar opa en/of oma, of naar iemand anders die een kaartje verdient. Dan is het tijd om naar de brievenbus te gaan, want we gaan de kaart ‘ouderwets’ op de post doen! ’s Middags gaan we tomatensoep maken met de lekkerste gehaktballen. Ook maken we ons échte eigen moestuintje. Wie gaat er mee naar de Kolbach voor de benodigdheden om een moestuintje te maken?

Woensdag

Het onderwijs is tegenwoordig veel verandert, maar wat is er eigenlijk allemaal verandert? We gaan het ontdekken bij het Onderwijsmuseum in Dordrecht. Ook gaan we oma’s appeltaart bakken, deze hebben we nodig voor een speciale gelegenheid die morgen plaatsvindt…

Donderdag

Vandaag komen jong en oud écht samen. We gaan namelijk op bezoek bij de Lemmenskamp. We gaan iets knutselen voor de bewoners van de Lemmenskamp en nemen ook de gebakken appeltaarten mee (misschien met een paar stukjes minder, omdat de kinderen die woensdag zijn geweest ook een paar hapjes hebben gekregen). Daarna is het lekker tijd om een filmpje te kijken in onze eigen BuitenGewone bioscoop, de film ‘Up’ zal draaien.

Vrijdag

Het is alweer de laatste dag van deze week. Tijd om nog één keer een recept van oma te gebruiken. Deze keer maken we een heerlijke groentesoep. Wat deze groentesoep zo lekker maakt? De groenten die we gezamenlijk gaan halen bij de fruitschuur. Zo kunnen we de allerlekkerste groenten uitzoeken! Ook maken we een familie stamboom (willen jullie voor deze activiteit foto’s meenemen van je familie). Zo kun je zien hoe iedereen er in jouw familie uitziet. Hoe zal jij er later uitzien?

jong-oud

Week 2: Nationaliteitenweek

Deze week staan er vele nationaliteiten centraal. We zullen ons onder andere richten op de verschillende culturen, de soorten woningen en de andere talen. Verder zullen er sprekers komen die de kinderen wat komen vertellen over hun afkomst.

Maandag

Voor vandaag hebben we allerlei grote dozen verzameld en andere materialen. Wat we er mee gaan doen? Huizen uit verschillende landen maken! Hoe ziet een huis in Japan eruit? En in Afrika? Om een beetje in de sfeer te blijven, gaan we tussen de middag rijst eten (die we samen maken natuurlijk!). Dit gaan we doen met Chinese stokjes en dat is een flinke klus.

Dinsdag

Vandaag gaan we praten met iemand van Nieuwkomers en vluchtelingenwerk Altena. Wat kunnen ze ons allemaal vertellen? Wat wil je graag weten? Nu is de kans om al je vragen te stellen. Verder maken we allerlei buitenlandse hapjes die we vanaf 17:00 klaarzetten, zodat de ouders er ook van proeven.

Woensdag

Vandaag maken we een oer-Hollands gerecht, namelijk: stamppot. Je hebt vast die grote parasol in de gang gezien, die is moeilijk te missen. Tijd om die even op te vullen met allerlei verschillende talen. Wat is leuk om te horen voor anderen (wat zie je er mooi uit vandaag!)? Hoe zeg je dat in het Frans? En in het Deens? Kunnen we nog iets bedenken en dit vertalen naar het Arabisch? Ook nemen we een kijkje bij Slot Loevestein, hoe leefden de mensen daar vroeger? Wat er toen sprake van een andere cultuur?

Donderdag

Overal ter wereld dragen mensen verschillende kledij, vaak ook afhankelijk van in welke cultuur ze leven. Welke cultuur kies jij? We maken onze eigen kleding van stof en houden daarna een ware modeshow! ’s Middags is het tijd om onze eigen pizza’s te bakken. Ga je voor een pizza Margarita of een pizza Tonno?

Vrijdag

Vandaag beslissen jullie wat voor buitenlands gerecht we gaan maken, want het is alweer de laatste dag van de tweede week. Daarvoor moeten we natuurlijk wel naar de winkel, zorg ervoor dat alle ingrediënten op het boodschappenlijstje staan! Ook gaan we een kerk en moskee bezoeken (onder voorbehoud). We nemen een kijkje. Zijn er dingen hetzelfde? Welke dingen zijn er verschillend?

nationaliteiten

Week 3: Kijken naar jezelf

Deze week sta jij centraal, jij bent immers ook een mens. Doordat we naar onszelf kijken, kijken we ook naar anderen. In wat voor huis woon jij? Hoe zie je er aan de buitenkant uit? Wat kan je vertellen over je innerlijk? Wat heb je gemeen met andere kinderen en waarin ben je juist verschillend?

Maandag

Klaar om op een groot vel op de grond te gaan liggen? Vandaag maken we namelijk een levensgroot lichaam. In dit lichaam beschrijven en tekenen we allerlei dingen die belangrijk zijn in jouw leven. Ook voeren we een onderzoek uit over ons uiterlijk. Hoeveel blonde kinderen zijn er of hoeveel kinderen hebben er bruine ogen? We gaan alle bevindingen verzamelen en noteren dit op grote vellen.

Dinsdag

Vandaag spelen we het spelletje wie/wat ben ik? Ook gaan we op stap naar de Woeste weide in Sliedrecht om lekker eruit te gaan.

Woensdag

Kijken naar jezelf is niet altijd gemakkelijk. Vandaag maken we een zelfportret om eens goed naar onszelf te kijken. Dit doen we lekker in de Biesbosch om helemaal tot rust te komen (onder voorberhoud). Ook vandaag voeren we een onderzoek uit, maar deze keer over onze interesses! Welke kleur vindt jij het mooiste, wat is je lievelingsdier, van welke muziek hou je? We gaan alle bevindingen verzamelen en noteren dit op grote vellen.

Donderdag

Vandaag spelen we het Spiegel-jezelf-spel. Welke kenmerken vind je bij jezelf passen en welke kenmerken vind je bij andere kinderen passen? Deze keer voeren we een onderzoek uit over uiterlijke kenmerken, alleen dan gericht op lengte, gewicht en leeftijd. We zetten alles op een rijtje.

Vrijdag

De laatste dag van deze week is weer aangebroken. Vandaag houden we ons bezig met onze zintuigen. Iedereen heeft zintuigen, maar toch ervaart iedereen alles op zijn eigen manier. Door middel van allerlei proefjes, waarbij we gaan ruiken, proeven, (emotioneel) voelen en kijken, vergelijken we hoe iedereen het op zijn manier ervaart.

jezelf

Week 4: Ik ben ik, jij bent jij, wij zijn wij

Deze week staat mensen met een beperking centraal. We weten dat we allemaal evenveel waard zijn, maar soms is het nog moeilijk om in contact te komen met mensen met een beperking. Hoe moet ik me gedragen? Kan ik hem/haar ergens mee helpen? Als het contact eenmaal gelegd is, blijkt dat het niet ingewikkeld is en dat juist hartstikke leuk is! Deze week gaan we dan ook pad naar organisaties om leuke activiteiten uit te voeren met mensen met een beperking.

Maandag

Wat betekent een beperking hebben? En nog belangrijker: wat betekent het voor de mensen die zelf een beperking hebben? Vandaag gaan we dat ervaren. Wat houdt het in als je niet kan praten? Of als je niet kan horen? Hoe werkt het als je één arm mist? We gaan het ervaren in zowel een vertrouwde omgeving (de bso-groep) als een onbekende omgeving (in het Almbos).

Dinsdag

Misschien heb je het al gehoord, vanaf 1 september starten we met een nieuwe groep, namelijk de zorggroep. Op deze groep komen kinderen voor wie het moeilijk is om op de Bengels, de Rakkers, de Boeven of op de Schurken mee te komen. Wij zijn benieuwd naar wat jullie ervan vinden. Wat zijn jullie ideeën hierover?

Woensdag

Vandaag gaan we naar het Thomashuis in Almkerk (onder voorbehoud). Wat is een Thomashuis en hoe ziet het eruit? Wie wonen daar? We gaan het allemaal ontdekken.

Donderdag

Vandaag nemen we een kijkje bij het Sovak atelier in Sleeuwijk (onder voorbehoud). Hoe ziet een dag voor de mensen die in het atelier werken eruit?

Vrijdag

Kunst maken. Er zijn vele kunstenaars die ondanks hun beperking mooie schilderijen kunnen maken, zoals de kinderen donderdag hebben kunnen ervaren. Vandaag ontdekken wij hoe zij dit doen en gaan we het ook proberen.

ik-jij-wij

Week 5: Alles wat ik voel

Deze week staan emoties en gevoelens centraal. We zijn namelijk allemaal mensen en ieder mens heeft emoties en gevoelens. Soms denk je misschien waarom voel ik me nou zo? Die gevoelens zijn helemaal niet gek, iedereen is namelijk weleens boos, blij of verdrietig. Soms voel je deze gevoelens zelfs tegelijk! Hoe ga je met elkaar om als iemand één van deze gevoelens heeft? Deze week kunnen we niet om de film ‘Binnenste Buiten’ heen natuurlijk. Verder zullen we genoeg activiteiten uitvoeren en spelletjes spelen.

Maandag

Heb je dat ook wel eens, dat de muziek die je luistert je een bepaald gevoel geeft? Vandaag zijn we kunstenaars die de muziek volgen. Kan je het gevoel dat je voelt op papier zetten, doordat je bijvoorbeeld het liedje ‘Happy’ luistert? Ook maken we vandaag cupcakes met emoticons, dat zal lekker smaken…

Dinsdag

Alles wat ik voel kan gaan om emoties, maar ook letterlijk wat je voelt. Vandaag gaan we speeltuin de Merwelanden in Dordrecht. Wie vind als eerste een echte bever? Voel je de snelheid als je van de glijbaan afgaat? En de modder op je handen terwijl je een kasteel aan het bouwen bent?

Woensdag

Vandaag gaan we op stap naar de kinderboerderij in Werkendam. Even lekker bijkomen en voelen aan de verschillende vachten van de dieren. Ook maken we een gigantisch grote emotieposter. Wanneer voel je je blij? Wat maakt jou verdrietig of juist heel erg boos?

Donderdag

Hoe stempel je als je je blij voelt? Hoe gebruik je de knikkers om mee te verven als je boos bent? Vandaag maken we gebruik van allerlei verschillende materialen om zo onze gevoelens te kunnen uiten op een creatieve manier.  Ook treden we vandaag weer in onze BuitenGewone bioscoop om de film ‘Binnenste buiten’ te kijken.

Vrijdag

Tegenwoordig bestaan er al zoveel emoji’s dat het soms lastig is om te zien wat ze werkelijk betekenen. Vandaar dat het tijd is om je eigen emoji te maken, zodat jij precies weet wat het betekent. Ook maken we een blote voetenpad, wat voor verschillende materialen kunnen we daar allemaal voor gebruiken?

gevoel

Week 6: Trots als een pauw

Deze week staan jouw talenten centraal. Het is alweer de laatste week en school begint alweer snel. Een goed moment om je even te herinneren hoe waanzinnig leuk en knap jij wel niet bent! Bij deze week horen een heleboel complimenten: complimenten aan jezelf en aan anderen.

Maandag

Vandaag staan al onze talenten centraal. Wat vind je een talent van jezelf? Kan je ook het talent van een ander kind benoemen? We hangen al onze talenten aan de parasol! Vandaag maken we ook met z’n allen een hele grote pauw door gebruik te maken van onze handen! In die handen schrijven we dingen waar we zo trots op zijn als een pauw.

Dinsdag

Vandaag gaan we lekker op stap: op naar het natuurcentrum in Gorinchem! Spelen in de speeltuin, rollen in het gras, kroelen met de dieren, picknicken onder een mooie boom en heel belangrijk: op zoek naar een trotse pauw. Dat wordt een echte geniet dag.

Woensdag

Complimenten geven en ontvangen is soms nog best lastig. Jezelf een oprecht compliment geven kan ook best moeilijk zijn, maar wel heel belangrijk! Vandaar dat we een complimentendoosje gaan maken. Hierin stop je de complimenten die je jezelf geeft en stop je in een doosje, veilig voor jezelf.

Donderdag

Maandag hebben we het gehad over onze talenten, vandaag is het tijd om die talenten te showen tijdens de bso Got Talent show! Kun je heel goed dansen, zingen, een tovertruc, turnen, een mop vertellen of playbacken of iets anders waar je goed in bent? Doe dan mee met de talentshow. Misschien ben je wel heel goed in presenteren, dan komt dat heel goed uit, want we hebben ook een presentator nodig!

Vrijdag

Vandaag spelen we opnieuw het Spiegel-jezelf-spel, want complimenten geven en ontvangen is ook iets om trots op te zijn! De hele dag staat het geven en ontvangen van complimenten centraal. Dit is niet te vergeten de laatste dag van de vakantie bso… dit willen we gezamenlijk afsluiten door een ‘bso-diner’ te geven! Meld je gauw aan, iedereen is welkom! Kom je vandaag niet naar de bso, maar wil je wel graag aanschuiven tijdens dit BuitenGewone diner? Dan ben je meer dan van harte welkom!

pauw

Geef een reactie